Odmiana samopylna, jednak zapylenie krzyżowe poprawia jakość i wielkość owoców. Owoce – jagody długości 1,1–1,3 cm, średnicy 1,4–1,8 cm, średnia masa owocu 1,5 g, kolor wyblakły niebieski, blizna poszypułkowa mała i sucha. W porównaniu do odmiany ‘Elliott’ owoce są jędrniejsze, mają znacznie lepszy smak i dłuższy okres przechowywania. Owoce deserowe, polecane do mrożenia, na dżemy, galaretki, jogurty. ‘Aurora’ dojrzewa kilka dni po odmianie ‘Elliott’. Odznacza się dobrą odpornością na antraknozę i moniliozę. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Odmiana amerykańska, krzyżówka odmian ‘Brigitta Blue’ i ‘Elliott’, hodowca James F. Hancock, Michigan State University. Odmiana prawnie chroniona. Numer patentu US PP15,185 P2, data rejestracji 28 września 2004 roku, CPVO – Application & Right granted File No. 20050223. -> menu
Bluecrop (Vaccinium corymbosum)
1,6-2 m
VIII/VIII
Ciągle podstawowa odmiana produkcyjna w naszym klimacie, najlepiej znana i ceniona. Standard, do którego porównywane są cechy wszystkich odmian. Owoce duże, bardzo dobrej jakości, nadają się do zbioru ręcznego i mechanicznego (szczególnie zbiory późniejsze). Owoce bardzo smaczne, zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowywania. Plenność 4–9 kg z krzewu. 'Bluecrop' jest odmianą średnio wczesną, plenną, bardzo dobrze nadającą się do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich. Krzewy rosną bujnie, także na suchszych stanowiskach. Źle rośnie na stanowiskach podmokłych, może łatwiej ulegać chorobom pędów i częściej wypadać. Jedna z najbardziej odpornych odmian na przymrozki wiosenne. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Krzewy o dużej ilości pędów (wymaga prześwietlania!). Owoce średniej wielkości, bardzo wyrównane, wcześnie wybarwiają się, lecz słodki smak osiągają późno, przed zbiorem mogą opadać. Zbiór jagód ręczny. Owoce wyjątkowo dobrze przechowują się, zarówno schłodzone, jak i w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Odmiana istotna w doborze z powodu późnej pory dojrzewania, odporności, wysokiej plenności i dobrego smaku jagód. Z powodu łatwości uprawy jest polecana dla mniej doświadczonych plantatorów. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Odmiana wprowadzona do uprawy w 1989 roku w USA. -> menu
Bluejay (Vaccinium corymbosum)
2,1 m
VII/VIII
Krzewy o wzniesionym pokroju, raczej słabo zagęszczone, rosną szybko i dają się łatwo prowadzić. Owoce kuliste, średniej wielkości, jasnoniebieskie, gładkie, aromatyczne. Ze względu na długie, luźne grona i fakt, że do 70% owoców dojrzewa w pierwszym terminie, odmiana ta doskonale nadaje się do zbioru mechanicznego. Pozostałe owoce można zebrać w drugim zbiorze. Jedna z najbardziej wytrzymałych i tolerancyjnych odmian, niezawodna. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4). -> menu
Bonus (Vaccinium corymbosum)
1,5 m
VII/VIII
Krzew o pokroju wzniesionym, luźnym. Odmiana o bardzo dużych owocach, do 3 cm średnicy, smacznych, jędrnych, jasnoniebieskich, z niewielką blizną poszypułkową. Wielkością dorównuje jej tylko odmiana ‘Chandler’. Plon do 6 kg z krzewu, owoce wybitnie deserowe. Odmiana o średnio późnej porze dojrzewania. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4). -> menu
Brigitta Blue (Vaccinium corymbosum)
1,8 m
VIII
Krzewy rosną szybko, niezbyt zagęszczają się. Młode przyrosty lekko brązowe. Dostarcza owoców najwyższej jakości. Owoce bardzo smaczne, duże, jasnoniebieskie, gładkie, twarde i chrupiące. Doskonale i długo przechowują się w obniżonej temperaturze. Bardzo dobrze przechowują się w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Określana, jako jedna z najbardziej obiecujących odmian wielkotowarowych. Bywa zawodna i szczególnie na dobrych, wilgotnych stanowiskach o dobrej glebie jesienne przymrozki uszkadzają pąki kwiatowe i młode pędy. Wymaga suchszych stanowisk i niższego nawożenia, aby wejść w okres spoczynku zimowego i uzyskać odpowiednio wcześnie pełną mrozoodporność. Odporność na mrozy do –29°C (USDA – strefa 5).
Mocno rosnące krzewy mają sztywne pędy, wzniesiony pokrój, są dobrze rozgałęzione. Odmiana o wyjątkowo dużych owocach, ich średnica zwykle przekracza 2 cm, a waga 2 g. Często daje owoce o średnicy powyżej 2,5 cm. Tak atrakcyjne, wielkie owoce rodzi tylko jeszcze tylko odmiana ‘Bonus’. Owoce są niebieskie, smaczne, jędrne, o małej bliźnie poszypułkowej. Plenność wysoka i regularna. Atrakcyjność odmiany podnosi wydłużony okres dojrzewania owoców - 4–6 tygodni. Po ponad dziesięciu latach obserwacji w Polsce można polecać tę odmianę do nasadzeń towarowych, stała się jedną z najbardziej poszukiwanych na rynku, szczególnie na mniejsze, zbierane ręcznie, rodzinne plantacje. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Odmiana wprowadzona do uprawy w 1994 roku. -> menu
Chanticleer (Vaccinium corymbosum)
1,6 m
VI/VII
Pokrój krzewu wzniesiony, wzrost umiarkowany. Kwitnie później od innych wczesnych odmian. Owoce średniej wielkości, 1,7 g, słodkie, lekko kwaskowate, dobrze nadają się do transportu. Plenność do 8 kg z krzewu, połowa owoców nadaje się do zbioru w pierwszym terminie zbiorów. Jedna z najwcześniejszych odmian borówki wysokiej. Odporność na mrozy do - 28°C (USDA – strefa 5). -> menu
Darrow (Vaccinium corymbosum)
1,5-2,1 m
VIII-IX
Krzewy o pokroju wzniesionym, lekko rozchylone. Liście drobne, ciemnozielone, charakterystyczne. Owoce są bardzo duże, szczególnie te z pierwszego zbioru. Smak owoców atrakcyjny, odmiana typowo deserowa. Należy zwrócić uwagę na zbiór w pełnej dojrzałości zbiorczej, tylko wtedy ujawniają się walory smakowe. Nie nadaje się do zbioru mechanicznego. Ostatnie owoce dojrzewają późno, często, zwłaszcza w miejscach słabiej nasłonecznionych nie dojrzewają. Odmiana znana i poszukiwana, lecz uznawana za trudną w uprawie, szczególnie na terenach chłodniejszych, większe nasadzenia raczej ryzykowne. Ceniona przez szkółkarzy ze względu na owoce pozostające długo na krzewach w okresie jesiennej sprzedaży materiału szkółkarskiego. Nie jest odporna na zamieranie pędów. Odporność na mrozy –29°C (USDA – strefa 5).
Bladoróżowe kwiaty lekko zwisają z wyprostowanych gron. Odmiana samopylna. Owoce koloru żywoniebieskiego, słodkie, ale lekko kwaskowate. Długość owocu 1,4 cm, średnica 1,9 cm, masa owocu ok 1,8 g. Sucha blizna poszypułkowa. Po zebraniu mogą być przechowywane w lodówce nawet do 2 tygodni. Owoce dojrzewają ok. tydzień po odmianie ‘Bluecrop’, są łatwe do zbioru. Plon duży – z jednego krzewu można zebrać nawet do 8 kg owoców. Odmiana odporna na antraknozę i choroby grzybowe. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Nowość w naszej ofercie! Odmiana pochodzenia australijskiego. -> menu
Odmiana samopylna, jednak zapylenie krzyżowe poprawia jakość i wielkość owoców. Owoce – fioletowoniebieskie jagody długości 1,1–1,4 cm, średnicy 1,5–1,9 cm, średnia masa owocu 1,6 g, mała i sucha blizna poszypułkowa. Wielkość dojrzałych owoców jest bardzo wyrównana. Porównując do odmiany ‘Bluecrop’ owoc jędrniejszy, smak znacznie lepszy, dużo dłuższy okres przechowywania. Owoce deserowe, do mrożenia, na dżemy, galaretki, jogurty. Draper’ dojrzewa kilka dni po odmianie ‘Duke’, ale przed odmianą ‘Bluecrop’. Doskonała odmiana do zbioru mechanicznego. Nie nadaje się na nadmiernie wilgotne i zimne stanowiska! Wymaga ochrony przed moniliozą. Odporność na mrozy do –29°C (USDA – strefa 5).
Odmiana pochodząca od odmiany ‘Duke’, hodowca – James F. Hancock, Michigan State University, USA. Odmiana prawnie chroniona. Numer patentu US PP15,103 P2, data rejestracji 24 sierpnia 2004 roku, CPVO - Application & Right granted File No. 20050224. -> menu
Duke (Vaccinium corymbosum)
1,3-1,8 m
VII
Krzewy o pokroju wzniesionym, lecz szerokim, pędy sztywne, proste. Wymagają regularnego cięcia w celu utrzymania wysokiej jakości owoców i regularnego plonowania. Owoce średniej wielkości, o dobrym smaku, szczególnie po schłodzeniu. Zebrane są w grona na końcach wzniesionych pędów. Nadają się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i dla przetwórstwa, skórka owoców jest gładka i mocna, charakterystycznie chrupiąca. Owoc doskonały do transportu i przechowywania w stanie zamrożonym. Odmiana wczesna, plonuje regularnie. W ostatnich latach w USA potwierdzono wysoką przydatność tej odmiany do zbioru mechanicznego. Odmiana powszechnie ceniona ze względu na regularne, obfite plonowanie. Nie nadaje się na nadmiernie wilgotne i zimne stanowiska! Uznawana za jedną z odmian o największym znaczeniu gospodarczym. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
ODMIANA STANDARDOWA. Wyhodowana w USA w 1986 roku. -> menu
Earliblue (Vaccinium corymbosum)
1,2-1,8 m
VII
Krzewy o pokroju wzniesionym, pędy sztywne. Owoce średniej wielkości, jasnoniebieskie, zebrane w luźne grona. Plenność od 2,5 do 5 kg z krzewu. Dojrzewają najwcześniej ok. 10 lipca. Owoce nie nadają się do przechowywania, tylko do bezpośredniego spożycia. Odmiana ceniona ze względu na mrozoodporność i wczesną porę dojrzewania owoców. Odporność na mrozy do -37°C (USDA – strefa 3).
Krzewy o dużej sile wzrostu. W celu utrzymania wysokiej jakości owoców i stałego plonowania, rośliny wymagają silnego cięcia. Owoce są średniej wielkości. Podobnie jak owoce odmiany 'Rubel' zawierają wyjątkowo dużo antocyjanów. W przypadku zimnej i mokrej pogody we wrześniu, smak owoców może pozostawać cierpki. Owoce doskonale nadają się do zbioru mechanicznego oraz do długiego przechowywania w chłodni. Krzewy są bardzo plenne. Nie nadaje się na nadmiernie wilgotne i zimne stanowiska! Odporność na mrozy –29°C (USDA – strefa 5).
Szczególnie ceniona przez szkółkarzy, tworzy piękne regularne, gęste krzewy w uprawie pojemnikowej. Owoce duże i smaczne. Odmiana o średnio późnej porze owocowania. Odmiana deserowa, tolerancyjna na gorsze warunki uprawy. Odporność na mrozy do –29°C (USDA – strefa 5). -> menu
Hannah's Choice (Vaccinium corymbosum)
2,1 m
VII
Krzew o pokroju wzniesionym. Odmiana borówki o wczesnej porze dojrzewania. Owoce są duże lub średnie, większe niż u odmiany ‘Bluegold’, jędrne, bardzo słodkie. Mają małą, suchą bliznę poszypułkową i niebieską barwę skórki. Owoce dojrzewają wcześniej lub w podobnym czasie jak u odmiany ‘Duke’. Odporność na mrozy do -37°C (USDA – strefa 3).
Odmiana borówki wysokiej wyselecjonowana w USA (1982 r.). -> menu
Liberty - odmiana licencyjna (Vaccinium corymbosum)
Krzyżówka odmian 'Brigitta Blue' i 'Elliott', hodowca James F. Hancock, Michigan State University, USA.
Krzew osiąga wysokość 1,5 m wysokości i szerokość 1,2 m. Pokrój wyprostowany, lekko rozłożysty.
Odmiana samopylna, jednak zapylenie krzyżowe poprawia jakość i wielkość owoców.
Jagody długości 1,1–1,3 cm, średnicy 1,4–1,8 cm, średnia masa owocu 1,5 g, fioletowoniebieskie. W porównaniu do odmiany 'Elliott', owoce 'Liberty' mają intensywniejszy kolor, są jędrniejsze, mają suchszą bliznę poszypułkową, posiadają tak samo wysoką zawartość antyoksydantów. Owoce mają bardzo długi okres przechowywania. Dobrze znoszą transport. Owoce deserowe, polecane do mrożenia, do przetwarzania na dżemy, galaretki i jogurty.
Ze względu na krótki okres dojrzewania owoców nadaje się do zbioru mechanicznego. 'Liberty' dojrzewa 10–14 dni przed odmianą 'Aurora'.
Odporność na mrozy do –37°C (USDA – strefa 3).
Odmiana chroniona patentem Michigan State University Numer patentu US PP15,146 P2, data rejestracji 14 września 2004 roku, CPVO - Application & Right granted File No. 20050225.
Odmiana charakteryzująca się szybkim tempem wzrostu i dużą wytrzymałością. Pokrój wzniesiony, lekko rozłożysty, pędy sztywne. Owoce są bardzo duże i jędrne, dobre w smaku, blizna poszypułkowa jest sucha i mała. Odmiana bardzo produktywna, nadaje się do zbioru mechanicznego, w jednym czasie dojrzewa ok. 60–70% owoców. Owoce zarówno deserowe, jak i do przetwórstwa. Odpowiednia odmiana dla rejonów o chłodniejszym klimacie i ostrych zimach. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4). -> menu
Tworzy zagęszczające się krzewy o pokroju wzniesionym. Owoce są duże, aromatyczne i bardzo smaczne, zebrane w luźne grona (przypominają owoce odmiany 'Spartan'). Dojrzałe owoce długo pozostają na krzewach nie opadając, zbiór ręczny. Jagody dobrze znoszą transport, okres dojrzewania trwa ok. 3 tygodnie. W USA zanotowano plony w wysokości 6 kg owoców z krzewu. Odmiana bardzo godna rozpowszechnienia z powodu późnej pory dojrzewania, odporności i dobrej jakości owoców. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
ODMIANA STANDARDOWA. Wprowadzona do uprawy w USA w 1988 roku. -> menu
New Hanover - odmiana licencyjna (Vaccinium corymbosum)
Krzewy o pokroju wzniesionym. Jagody bardzo duże, spłaszczone, bardzo smaczne, skórka mocna. Owoce aromatyczne, o małej, suchej bliźnie poszypułkowej, jasnoniebieskie, z jaśniejszymi smugami. Zbiór pierwszych jagód ręczny, późniejszą część plonu można zbierać mechanicznie. Owoce z późniejszych zbiorów nieco drobniejsze (ale i tak większe od odmiany ‘Bluecrop’). Owoce zaczynają dojrzewać w trzeciej dekadzie lipca. Plenność 4,5–9 kg owoców z krzewu. Ze względu na obfitość plonowania i możliwość pogorszenia jakości plonu wymaga cięcia i nawet przerzedzania zawiązków. Aby owoce dorosły do swoich pełnych rozmiarów, konieczne jest odpowiednie zaopatrzenie w wodę w okresie wzrostu i dojrzewania owoców. Odmiana ‘Patriot’ toleruje wilgotniejsze i zimniejsze stanowiska. Zawsze jednak rośnie lepiej na stanowiskach słonecznych i ciepłych – daje wtedy wyższe plony lepszej jakości. Polecana na plantacje i do uprawy amatorskiej. Uznawana za odporną na Phytophthora cinnamomi. Odporność na mrozy do –40°C (USDA – strefa 3).
ODMIANA STANDARDOWA. Do niedawna obiecująca nowość. Obecnie na stałe weszła do asortymentu najbardziej poszukiwanych odmian borówki wysokiej. -> menu
Pink Blueberry (Vaccinium corymbosum)
VIII/X
Krzewy z licznymi pędami, zagęszczające się. Liście kształtu lancetowatego, błyszcząco zielone o gładkiej powierzchni, bardzo podobne do liści Vaccinium ashei. Jesienią kolor liści zmienia się na żółty, potem na jasnopomarańczowy. Kwiaty białoróżowe, dzwonkowatego kształtu, bardzo efektowne. Odmiana samopylna, jednak zapylenie krzyżowe podnosi ilość i jakość owoców. Owoce początkowo w kolorze bladozielonym, następnie pojawiają się na nich różowe plamki, a w pełni dojrzałe stają się różowe. Jagody średniej wielkości, twarde, bardzo słodkie, o łagodnym, przyjemnym smaku, deserowe lub jako ozdoba ogrodu. Pora dojrzewania owoców średnio późna do późnej. Pierwszy zbiór jest najobfitszy, później dojrzewają pojedyncze owoce, nawet do października. Zimową porą niezebrane owoce przyciągają do ogrodu ptaki. Sadzona na stanowisku słonecznym wytwarza więcej owoców. Odporność na mrozy do –34°C (USDA – strefa 4).
Nowość w naszej ofercie! Odmiana amerykańska wyhodowana w latach 70. XX wieku. -> menu
Spartan (Vaccinium corymbosum)
1,5-2,1 m
VII/VIII
Krzewy o luźnym, wzniesionym, pokroju, pędy mocne i sztywne. Odmiana kwitnie późno (zmniejsza to szansę uszkodzenia przez późne przymrozki!). Jagody duże, jasnoniebieskie, największe podczas dwóch pierwszych zbiorów. Doskonały smak owoców. Nadają się do zbioru mechanicznego. Plenność odmiany średnia – do 6 kg owoców z krzewu. Odmiana nie jest tolerancyjna na błędy w nawożeniu, wymaga stanowisk o odpowiednim pH i przepuszczalnej gleby. Odporność na mrozy do –29°C (USDA – strefa 5).
ODMIANA STANDARDOWA. Wprowadzona do uprawy w 1978 r. -> menu
Najczęściej zachowuje liście w okresie spoczynku. Owoce niebieskie, twarde, średniej wielkości, o doskonałym smaku. Plon do 5 kg jagód z krzewu. Plonuje regularnie. W okresie spoczynku, dla prawidłowego plonowania w następnym sezonie wymaga, co najmniej 150 godzin z temperaturą poniżej 7°C. Dobry zapylacz dla innych odmian. Odmiana przeznaczona na tereny o bardzo łagodnych zimach. Odporność na mrozy do –12°C (USDA – strefa 8). -> menu
Ozarkblue (Vaccinium corymbosum)
2 m
1,5 m
Krzew o średniej sile wzrostu, pokrój wyprostowany. Owoce wysokiej jakości, mięsiste, duże - o wadze do 2,4 g, późno dojrzewające. W okresie spoczynku, dla prawidłowego plonowania w następnym sezonie wymaga, co najmniej 800 godzin z temperaturą poniżej 7°C. Odmiana rekomendowana zarówno do ogrodów przydomowych jak i na plantacje.
Odmiana amerykańska, University of Arkansas. -> menu
Star (Vaccinium corymbosum)
Krzew średniej wielkości, pokrój wzniesiony. Jagody duże, niebieskie, okrągłe i twarde. Bardzo smaczne, słodkie, słodko-kwaśne. W okresie spoczynku, dla prawidłowego plonowania w następnym sezonie wymaga, co najmniej 400 godzin z temperaturą poniżej 7°C. Odmiana wczesna, sprawdzona, uznana za niezawodną. Do niedawna polecana jako najważniejsza odmiana dla ciepłego klimatu. Trudna w rozmnażaniu. Odporność na mrozy -18°C (USDA – strefa 7a/6b). -> menu