Wyprostowany krzew o zwartej budowie. Wytwarza kilka do kilkunastu silnych, rozgałęzionych pędów, o barwie sinoszarej pokrytych haczykowatymi kolcami. Najlepiej uprawiać przy podporach. W niewielkim stopniu wytwarza odrosty korzeniowe, lecz nierozrastające się. Owocuje na pędach dwuletnich. Owoce kruche, jędrne, duże, kuliste, o barwie zbliżonej do czarnej z szarym nalotem, omszone, dobrej jakości, łatwe do zbioru, nie puszczają soku przy zrywaniu. W smaku aromatyczne, słodkie i soczyste. Polecane do spożywania na świeżo, do dekoracji ciast, do przetwórstwa (na dżemy, marmolady, soki, galaretki i do mrożenia). Zbiory trwają 2-3 tygodnie. Odmiana wytrzymała na mróz, odporna na szkodniki i większość chorób.
Jedna z najstarszych odmian czarnej maliny, ciągle sadzona na dużą skalę.
Krzewy silnierosnące, wytwarzają długie pędy o niewielkiej liczbie kolców. Owoce intensywnie czerwone, bardzo smaczne, duże, ok. 7 g, z połyskiem, dojrzałe przybierają podłużny kształt. Mięsiste i zwarte (dzięki czemu dobrze znoszą transport), nadają się szczególnie do bezpośredniego spożycia, ale są też przydatne na mrożonki i soki. Cechują się wysoką trwałością pozbiorczą. Owocuje na pędach dwuletnich. Plonuje obficie. Odporna na choroby grzybiczne. Odmiana średnio podatna na zamieranie pędów i mało podatna na gnicie owoców.